NAJCZĘSTSZE PYTANIA DOTYCZĄCE NIETOLERANCJI POKARMOWEJ

ZAPISZ SIĘ NA BADANIE

Najczęstsze pytania dotyczące nietolerancji pokarmowej

Jest to niepożądana reakcja na pokarmy, a dokładniej na białka, które organizm rozpoznaje jako obce. Zaburzenia trawienia i funkcji bariery jelitowej powodują, że układ odpornościowy staje się „przeładowany” obecnością białek pokarmowych. Wtedy dochodzi do nadmiernej odpowiedzi odpornościowej z wytworzeniem dużej ilości przeciwciał IgG. Taką reakcję nazywamy nadwrażliwością pokarmową typu III lub potocznie – nietolerancją pokarmową.
Badanie nietolerancji pokarmowej polega na pomiarze specyficznych pokarmowo IgG za pomocą nowoczesnych narzędzi o wysokiej wartości diagnostycznej. Badanie wskaże produkty, które mogą być przyczyną twoich dolegliwości. Poniższe panele obejmują szeroki zakres produktów od tych powszechnie spożywanych w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak pochodzących z różnych regionów świata. Każdy panel zawiera produkty najczęściej wywołujące reakcję. Ze względu na to, że często nawet najmniej kluczowy w diecie produkt może przyczyniać się do odczuwanych dolegliwości, warto rozważyć wykonanie jednego z szerszych paneli.
Krew można pobierać o każdej porze dnia, nie potrzeba być na czczo, nie należy odstawiać przyjmowanych leków. Przed pobraniem próbki krwi należy jedynie dobrze nawodnić organizm. Jeżeli pacjent jest na diecie eliminacyjnej i przez minimum 1 miesiąc nie spożywał np. nabiału czy glutenu, jeśli chce sprawdzić czy istnieje nietolerancja należy na kilka dni przed badaniem wprowadzić te produkty do diety.
Tak, niektóre leki i terapie mogą zmieniać pracę układu odpornościowego jak np. duże dawki leków sterydowych, radio- i chemioterapia. W przypadku wątpliwości skontaktuj się z nami.
Kiedy pokarm wywołuje w organizmie nadprodukcję przeciwciał IgG, przeciwciała te łączą się z białkami pochodzącymi z pożywienia i tworzą kompleksy złożone z białek pokarmowych i przeciwciał IgG. Kompleksy te są usuwane przez komórki układu odpornościowego. Kiedy układ odpornościowy jest przeciążony kompleksy, których organizm nie może usunąć, gromadzą się w różnych tkankach układu pokarmowego, skóry, stawów i innych układów, gdzie wywołują niespecyficzne objawy takie jak bóle głowy, duszności, zespół jelita drażliwego, egzema, wysypka, bóle stawów.
Normalne jest to, że podczas trawienia pokarmy rozkładane są na prostsze cząsteczki np. aminokwasy, kwasy tłuszczowe, cukry proste. Następnie w jelitach są wchłaniane do krwiobiegu i stanowią składnik odżywczy. Jednak u niektórych osób zapalenie lub podrażnienie śluzówki jelit sprawia, że nie w pełni strawione pokarmy przedostają się w sposób niekontrolowany do krwiobiegu. To zaburzenie nazywamy zespołem jelita przesiąkliwego. Układ odpornościowy rozpoznaje te cząsteczki jako „obce” i odpowiada na to wytwarzając duże ilości przeciwciał IgG. Natomiast podwyższony poziom przeciwciał powoduje powstanie stanu zapalnego, który przyczynia się do wielu dolegliwości.
Tak, niektórzy ludzie mają bardzo wysokie stężenie przeciwciał IgG, ale nie mają żadnych objawów. Prawdopodobnie ich układ odpornościowy jest wyjątkowo skuteczny w usuwaniu kompleksów białko pokarmowe-przeciwciało IgG, co nie sprzyja odkładaniu się tych cząsteczek w tkankach i nie wywołuje objawów.
W zespole przesiąkliwego jelita połączenia pomiędzy komórkami jelita rozluźniają się i tworzą się szczeliny, przez które cząsteczki pokarmowe w sposób niekontrolowany przedostają się do krwiobiegu. Wówczas bariera jelitowa nie spełnia swojej funkcji obronnej, co sprzyja powstawaniu nietolerancji pokarmowej.
Specyficzne pokarmowo IgG powstają w wyniku reakcji z białkami pokarmowymi. Cukier (w tym laktoza) i alkohol są składnikami niebiałkowymi i nie wywołują odpowiedzi z udziałem przeciwciał.

TOP