Centrum Medycyny Ekologicznej

  • O nas
  • Diagnostyka i usługi
        • Poradnia medycyny funkcjonalnej

          • Porady i konsultacje z Naturopatą
          • Mikroskopowe badanie żywej kropli krwi
            • Pasożyty
            • Zakwaszenie
            • Grzybica
              • Grzybica paznokci
              • Grzybica penisa
              • Grzybica pochwy
              • Grzybica przewodu pokarmowego / jelit
              • Grzybica skóry
              • Grzybica stóp
          • Test skanerem Diacom
            • Pasożyty
            • Bakterie i Wirusy
          • Terapia biorezonansem
          • Badania Candida/Pasożyty
            • Badanie na pasożyty z kału
            • Badanie na Candidę z krwi (przeciwciała)
        • Poradnia dietetyczna

          • Konsultacja dietetyczna
            • Konsultacja z planem żywieniowym
            • Konsultacja bez Planu Żywieniowego
          • Testy na nietolerancje pokarmowe
            • Food Detective 59 pokarmów
            • Food Test 40
            • Food Print 80
            • Food Print 120
            • Food Print 160
            • Food Print 220
            • Porównanie testów
            • Najczęstsze pytania dotyczące nietolerancji pokarmowej
          • Analiza pierwiastkowa włosa
            • Analiza pierwiastkowa włosa (pełne badanie)
            • Detoks i Odżywianie
            • Analiza pierwiastków toksycznych
          • Badania flory jelitowej
            • Gut Flora
            • Gut Flora Plus
          • Badanie funkcji nadnerczy
          • Badanie Stress Print
          • Badanie genetyczne NUTRIGENOMIX
          • Badanie Zonuliny
          • Badanie poziomu witaminy D3
          • Indywidualny Plan Żywieniowy
          • Analiza składu masy ciała
  • Programy zdrowotne
        • Programy zdrowotne

          • Autyzm
          • IBS – zespół jelita drażliwego
          • Łuszczyca
          • Insulinooporność
          • Hashimoto
  • Cennik
  • Blog
  • Kontakt
  • Sklep
  • O nas
  • Diagnostyka i usługi
  • Programy zdrowotne
  • Cennik
  • Blog
  • Kontakt
  • Sklep
+48 724 200 052Rejestracja online!
  • Strona Główna
  • Blog
  • Blog
  • 5 produktów, które musisz wprowadzić WIOSNĄ do diety!
 

BLOG

medycynaekologiczna.admin
środa, 13 marzec 2019 / Kategoria: Blog

5 produktów, które musisz wprowadzić WIOSNĄ do diety!

Świeży powiew wiosny… Czyli 5 produktów, które warto spożywać wiosną!

Każda pora roku charakteryzuje się inną gamą sezonowych produktów, pojawiających się na targach i ryneczkach oraz pułkach sklepowych. Wiosną wszystko jest wyjątkowo zielone, chrupiące i soczyste. Aż chce się jeść!

Poniżej znajdują się przykłady 5 wybranych produktów wiosennych, które niesamowicie oczyszczają organizm z toksyn po okresie zimowym.
Jakie skarby w sobie zawierają? Dlaczego warto je wybierać?

 

1) Seler naciowy 

Często dodawany do zup, zapiekanek lub zjadany na surowo z dipem.

Bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E, C i A.

Sok i olejek eteryczny z selera naciowego działają kojąco na układy: nerwowy i krążenia. Systematyczne jego spożywanie przyczynia się do zlikwidowania obrzęków– reguluje tym samym gospodarkę wodną organizmu. Zmniejsza także bóle reumatyczne.

 

2) Boćwina

Przyrządza się z niej zupy, sałatki i surówki, gołąbki (zamiast liści kapusty), ogonki kisi się w zalewach.

Zawiera w sobie witaminy: A, D, B12, B6, C oraz wapń, żelazo i magnez.

Pobudza apetyt, pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Sprawdza się w diecie przeciw zaparciom, ze względu na obecność błonnika pokarmowego. Zalecana w profilaktyce chorób wątroby.

 

3) Kalarepa

Najczęściej zjadana na surowo, lecz można przyrządzić z niej zdrowe chipsy, gotować, dusić lub zapiekać.

Obecne w kalarepie witaminy to: A, witaminy z grupy B, C, E i K oraz minerały takie jak: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, sód i cynk.

Dzięki zawartości izotiocyjanów i indoli (związków antyoksydacyjnych) działa przeciwnowotworowo. Działając grzybo- i bakteriobójczo przeciwdziała powstawaniu nadżerek żołądka i dwunastnicy. Chlorofil zawarty w kalarepie chroni oczy przed promieniami UVA i UVB. Liście kalarepy ze względu na dużą ilość żelaza, sprawdzają się w profilaktyce niedokrwistości.

 

4) Szparagi białe i zielone

Szparagi można gotować, zapiekać, grillować, mrozić i serwować jako dodatek/składnik potrawy lub produkt główny.

Witaminy znajdujące się w szparagach to: witamina A, B6, B12, D i C , a także wapń, magnez, żelazo.

Asparagina zawarta w szparagach odpowiada za prawidłową pracę nerek oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Obecność składników mineralnych warunkuje odpowiednią budowę kości zębów. Glutation zapobiega powstawaniu choroby Alzheimera. Zawartość błonnika pokarmowego usprawnia perystaltykę jelit. Fitosterole regulują poziom cholesterolu we krwi.

 

5) Rabarbar

Z rabarbaru można zrobić np. sok, koktajl, zupę, kompot, ciasto, a także chrupać na surowo.

Witaminy znajdujące się w rabarbarze: witamina A, C, większość witamin z grupy B, witamina E i K. Natomiast minerały to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk oraz sód.

Nalewka z rabarbaru może pomagać w bólach zębów (przykładając wacik nasączony nalewką). Rapontygenina będąca składnikiem rabarbaru posiada działanie antyalergiczne, wspomaga także układ krążenia. Rapontycyna natomiast- działając estrogennie (należy do związków zwanych fito estrogenami) uśmierza objawy klimakterium. Substancja ta radzi sobie również z trądzikiem młodzieńczym oraz przerostem gruczołu krokowego u mężczyzn.

 

Jak wykorzystać w kuchni powyższe produkty?

Pyszne przepisy wiosenne:

 

Zielony koktajl-bomba antyoksydacyjna!

Składniki:

  • Szklanka napoju roślinnego, np. kokosowego (bez dodatku cukru) /ewentualnie wody
  • 1 średni banan lekko zielony (aby koktajl zawierał więcej błonnika)
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • ¼ awokado
  • 1 garść świeżych liści rzodkiewki
  • 2 łyżeczki soku z zielonego jęczmienia w proszku

 

Przygotowanie:

1) Do blendera wlej napój roślinny i wrzuć obranego banana, awokado, umytą łodygę selera naciowego i umyte liście rzodkiewki.

2) Odmierz i dosyp do składników sok z zielonego jęczmienia.

3) Blenduj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.

4) Przelej koktajl do szklanki i podawaj.

 

Wiosenna zupa krem z białych warzyw

Składniki:

  • średni kalafior
  • nieduży seler
  • pietruszka
  • kalarepa
  • duży ziemniak
  • biała część pora
  • olej truflowy
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • pokruszone i podprażone orzechy włoskie
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie

 

Przygotowanie:

1) Cebulę lekko podsmaż na maśle, zalej wodą (może być zamiennie wywar drobiowy/warzywny-w wersji Vege), gotuj z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

2) Do garnka dodaj pozostałe warzywa, pokrojone na kawałki podobnej wielkości i gotuj, aż jarzyny będą miękkie.

3) Miksuj zupę na krem za pomocą blendera. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj pozostałe przyprawy i sok z cytryny.

4) Do wlanej na talerz zupy krem dodaj łyżeczkę oliwy truflowej i ozdób prażonymi orzechami.

 

Smacznej wiosny!

 

Autor: dietetyk Aleksandra Kowalska

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

  • Tweet

Zobacz na inne podobne wpisy:

Smakowita jesień… a może DYNIA?
Choroba Hashimoto – objawy, dieta, badania, nowoczesne metody
Pasożyty u dzieci

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Blog

  • - 5 produktów, które musisz wprowadzić WIOSNĄ do diety!
  • - Zdrowe przepisy na Boże Narodzenie
  • - Choroba Hashimoto – objawy, dieta, badania, nowoczesne metody
  • - Pasożyty u dzieci
  • - PROBIOTYKI kluczem do Twojej odporności
  • - Smakowita jesień… a może DYNIA?

STRONY

  • Strona Główna
  • O nas
  • Diagnostyka i usługi
  • Programy zdrowotne
  • Blog
  • Kontakt

NEWSLETTER

Wkrótce!

DANE KONTAKTOWE

CME - Centrum Medycyny Ekologicznej
ul. Lwowska 10 lokal 2
00-658 Warszawa 
Tel: (22) 407 14 56 kom 724 200 052
Mail: biuro@cme.waw.pl

GODZINY OTWARCIA

pon - pt / Rezerwacja wizyt telefonicznie lub online
sob/ wybrane soboty

ADRES

Realizacja: NextGen IT

TOP
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Rozumiem