Centrum Medycyny Ekologicznej

  • O nas
  • Diagnostyka i usługi
        • Poradnia medycyny funkcjonalnej

          • Porady i konsultacje z Naturopatą
          • Mikroskopowe badanie żywej kropli krwi
            • Pasożyty
            • Zakwaszenie
            • Grzybica
              • Grzybica paznokci
              • Grzybica penisa
              • Grzybica pochwy
              • Grzybica przewodu pokarmowego / jelit
              • Grzybica skóry
              • Grzybica stóp
          • Test skanerem Diacom
            • Pasożyty
            • Bakterie i Wirusy
          • Terapia biorezonansem
          • Badania Candida/Pasożyty
            • Badanie na pasożyty z kału
            • Badanie na Candidę z krwi (przeciwciała)
        • Poradnia dietetyczna

          • Konsultacja dietetyczna
            • Konsultacja z planem żywieniowym
            • Konsultacja bez Planu Żywieniowego
          • Testy na nietolerancje pokarmowe
            • Food Detective 59 pokarmów
            • Food Test 40
            • Food Print 80
            • Food Print 120
            • Food Print 160
            • Food Print 220
            • Porównanie testów
            • Najczęstsze pytania dotyczące nietolerancji pokarmowej
          • Analiza pierwiastkowa włosa
            • Analiza pierwiastkowa włosa (pełne badanie)
            • Detoks i Odżywianie
            • Analiza pierwiastków toksycznych
          • Badania flory jelitowej
            • Gut Flora
            • Gut Flora Plus
          • Badanie funkcji nadnerczy
          • Badanie Stress Print
          • Badanie genetyczne NUTRIGENOMIX
          • Badanie Zonuliny
          • Badanie poziomu witaminy D3
          • Indywidualny Plan Żywieniowy
          • Analiza składu masy ciała
  • Programy zdrowotne
        • Programy zdrowotne

          • Autyzm
          • IBS – zespół jelita drażliwego
          • Łuszczyca
          • Insulinooporność
          • Hashimoto
  • Cennik
  • Blog
  • Kontakt
  • Sklep
  • O nas
  • Diagnostyka i usługi
  • Programy zdrowotne
  • Cennik
  • Blog
  • Kontakt
  • Sklep
+48 724 200 052Rejestracja online!
  • Strona Główna
  • Blog
  • Blog
  • Zdrowe przepisy na Boże Narodzenie
 

BLOG

medycynaekologiczna.admin
czwartek, 20 grudzień 2018 / Kategoria: Blog

Zdrowe przepisy na Boże Narodzenie

Magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia …

 

Okres Świąteczny to czas, w którym oprócz wyboru prezentów dla najbliższych, ubierania choinki i spędzania czasu w gronie rodzinnym, planujemy potrawy, które znajdują się na stole wigilijnym.

 

Odwieczna tradycja…

Zgodnie z tradycją przygotowuje się dwanaście rozmaitych potraw, które kuszą aromatem i smakiem wszystkich uczestników wieczerzy.

 

Czy alergicy mogą cieszyć się świętami?       

Kuchnia polska charakteryzuje się dość dużą ilością tłuszczu w potrawach, ale również mąki pszennej, mleka, masła, jajek- czyli składników, które są często źródłem nietolerancji pokarmowych u wielu osób.

Warto zaskoczyć swoich gości i dostosować do nich przygotowywane potrawy. Zjawisko nietolerancji pokarmowych staje się coraz częstsze przez co osoby te będąc przy stole wigilijnym odmawiają sobie posiłków i czują się dzięki temu odizolowani od reszty, co jest niezwykle niekomfortowe.

 

Zdrowe zamienniki produktów- czyli Święta dla każdego

Warto stosować pewne zamienniki produktów, które mogą być potencjalnymi alergenami dla Waszych gości. Poniżej znajdziesz tabelę, w której łatwo dostrzec i zapamiętać co można zastąpić w przepisie kulinarnym, a jednocześnie zachować zbliżony smak ulubionych smakołyków:

 

Produkt powodujący nietolerancję Zamienniki
Mąka pszenna, jęczmienna,

żytnia ->

 

Ryżowa, kukurydziana, z komosy ryżowej, z kasztanów jaglanych, amarantusa, owsiana, kokosowa, jaglana, gryczana, z tapioki, ziemniaczana

 

Miód ->  

Syrop klonowy, z agawy, daktylowy

 

Jajko -> Do połączenia składników: siemię lniane, dla puszystości: aquafaba- woda po ugotowaniu nasion roślin strączkowych lub zalewa z puszki
Mleko ->  

Napój owsiany, migdałowy, ryżowy, kokosowy, sojowy

 

Drożdże -> Odrobina sody i woda gazowana

 

Orzechy -> Siemię lniane, płatki kokosa, pestki dyni, słonecznika, nasiona ostropestu plamistego

 

Plusem takiej różnorodności zamienników jest możliwość wykorzystania jednego przepisu w różny sposób, np. za każdym razem używając innego rodzaju mąki.

 

Istnieje wiele przepisów wigilijnych dla alergików, oto kilka z nich:

 

Czysta zupa z grzybów leśnych z makaronem bezglutenowym bezjajecznym

 

Składniki:

  • 2 litry wody bulionu
  • 50g suszonych leśnych grzybów
  • mała pietruszka
  • cebula
  • marchewka
  • makaron bezglutenowy łazanki (kukurydziany, z cieciorki lub inny)

 

Wykonanie:

  • do bulionu wrzuć grzyby, aby napęczniały bulionem
  • zagotuj
  • do gotującej zupy wrzuć marchew i pietruszkę
  • gdy zupa osiągnie pożądany smak, wyciągnij grzyby, marchew i pietruszkę (grzyby możesz wykorzystać do farszu na pierogi, znajdującego się poniżej)
  • podawaj z ugotowanym makaronem bezglutenowym

 

Bezglutenowe wigilijne pierogi

 

Składniki:

  • 150g mąki owsianej bezglutenowej
  • 80g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego virgin
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 200-250ml bardzo ciepłej wody

Dodatkowo:

  • więcej mąki ziemniaczanej lub z tapioki do podsypywania ciasta podczas wyrabiania
  • 1-2 łyżeczki soli do gotowania pierogów
  • Farsz (0,5kilo kiszonej kapusty, 2 średnie cebule, 200g suszonych grzybów, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, olej so smażenia)

Wykonanie:

  • wszystkie składniki na ciasto połącz i dolewaj stopniowo po trochu wody, aż uzyskać pożądaną konsystencję,
  • rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie tak, aby było cienkie, wykrawaj ulubiony kształt pierogów (tradycyjne koła lub inne)
  • na środku wykrojonego kształtu ułóż łyżkę farszu i zamknij pieróg zlepiając ze sobą końce ciasta w dowolny sposób
  • wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę
  • gotuj ok. 1 minutę od momentu aż wypłyną na wierzch wody
  • odcedź i przelej chłodną wodą, aby uniknąć zlepiania się pierogów
  • podawaj z podsmażoną cebulką

 

  • Piernik bez: cukru, jajek, glutenu, kakao i laktozy- a nadal pyszny i korzenny 😊

            

Składniki:

  • 150 g mąki bezglutenowej, przesianej (50 g ryżowej, 25 g kokosowej, 25 g migdałowej, 25 g ziemniaczanej, 25 g kukurydzianej),
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • domowa przyprawa do piernika (1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 płaska łyżeczka karobu),
  • 150 g erytrolu,
  • 1 łyżka siemienia lnianego zaparzonego we wrzątku (kisiel z siemienia),
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego,
  • 50 g masła bez laktozy w wersji wegańskiej może być taka sama ilość oleju kokosowego),
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 60 g suszonych śliwek i żurawiny (bez dodatku cukru, namoczonych w wodzie i pokrojonych na kawałki)
  • lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy, 100 g „cukru” pudru z erytrolu (kruszony erytrol lub ksylitol).

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą, przyprawami i karobem.
  2. Erytrol podgrzej w garnuszku z masłem do rozpuszczenia.
  3. W sypkiej mieszance zrób wgłębienie i wlej ciepły płyn. Wlej kisiel z siemienia, wlej napój roślinny i dokładnie utrzyj mikserem. Na koniec wymieszaj ze skórką i suszonymi owocami.
  4. Przełóż do keksówki natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.
  6. Składniki na lukier wymieszaj dobrze łyżką i polej nim ciepłe ciasto.

 

Autor: Aleksandra Kowalska

 

 

Cały zespół Centrum Medycyny Ekologicznej życzy Państwu zdrowych, spokojnych i SMACZNYCH Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku!

                             

  • Tweet

Zobacz na inne podobne wpisy:

Pasożyty u dzieci
Choroba Hashimoto – objawy, dieta, badania, nowoczesne metody
PROBIOTYKI kluczem do Twojej odporności

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Blog

  • - 5 produktów, które musisz wprowadzić WIOSNĄ do diety!
  • - Zdrowe przepisy na Boże Narodzenie
  • - Choroba Hashimoto – objawy, dieta, badania, nowoczesne metody
  • - Pasożyty u dzieci
  • - PROBIOTYKI kluczem do Twojej odporności
  • - Smakowita jesień… a może DYNIA?

STRONY

  • Strona Główna
  • O nas
  • Diagnostyka i usługi
  • Programy zdrowotne
  • Blog
  • Kontakt

NEWSLETTER

Wkrótce!

DANE KONTAKTOWE

CME - Centrum Medycyny Ekologicznej
ul. Lwowska 10 lokal 2
00-658 Warszawa 
Tel: (22) 407 14 56 kom 724 200 052
Mail: biuro@cme.waw.pl

GODZINY OTWARCIA

pon - pt / Rezerwacja wizyt telefonicznie lub online
sob/ wybrane soboty

ADRES

Realizacja: NextGen IT

TOP
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Rozumiem