Nadeszła jesień. Z drzew spadają kolorowe liście, można skorzystać z ostatnich ciepłych dni tego roku kalendarzowego, raczyć się rozgrzewającą herbatą z miodem i cytryną oraz otulać ciepłym swetrem. Wszystko ma swój niepowtarzalny urok.
Jednocześnie Pani Jesień zawitała na ryneczkach i targach warzywno-owocowych ukazując niesamowity wachlarz sezonowych produktów. Sezon jesienny obfituje w smaczne i zdrowe:
Warzywa:
Pomidory
Karczoch (fenkuł)
Kukurydzę
Bakłażan
Cukinię i kabaczek
Patisony i dynie
Fasolę szparagową
Sałatę masłową
Cykorię
Szpinak
Szczaw
Rukolę
Jarmuż
Brukselkę
Kapustę włoską, białą i czerwoną
Marchew
Buraki
Ziemniaki
Brokuł
Kalafior
Czarną rzepę
Chrzan
Koper włoski
Rzodkiew białą
Kalarepę
Paprykę
Brukiew
Seler
Pietruszkę
Owoce:
Jabłka
Gruszki
Figi świeże
Winogrona
Dziką różę
Żurawinę
Głóg
Rokitnik
Pigwę
Grzyby:
Borowiki
Koźlarze
Maślaki
Kurki
Podgrzybki
Gąski
Kanie
opieńki
Orzechy:
Włoskie
Laskowe
Kasztany jadalne
Dzięki takim produktom można zaczarować swoją kuchnię jesiennymi zapachami. Gdy odwiedzają nas goście w jesienne dni, można zaproponować im niepowtarzalne przekąski, łącząc dowolnie produkty, tworzyć nowe dania inspirując się tą porą roku, a jesienna chandra nie będzie nam groźna!
Pod lupę weźmy dynię…
Dynia bogata w witaminy i minerały jest świetnym produktem dla osób:
cierpiących na choroby układu krążenia. Działa ona zapobiegawczo przed udarem mózgu lub miażdżycą mających zmiany zwyrodnieniowe plamki żółtej oka, dzięki witaminie A
kobiet w trakcie ciąży– hamuje uczucie mdłości
zmagających się z pasożytami– codzienne spożywanie pestek dyni zawierających substancję czynną kukurbitacynę pomaga w pozbyciu się niechcianych lokatorów naszego organizmu
mężczyzn mających problemy z prostatą (przerost lub nowotwór). Badania naukowe wskazują na poprawę ruchliwości plemników oraz sprawność seksualną
będących na diecie oczyszczającej. Dynia pomaga w detoksie organizmu, a także dzięki zawartości błonnika pokarmowego sprzyja odchudzaniu
Witaminy i minerały zawarte w dyni:
Witaminy
Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna – 0.600/0.413 mg
Witamina B6 – 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy – 16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K – 1.1/0.8 µg Wapń – 21/15 mg
Żelazo – 0.80/0.57 mg
Magnez – 12/9 mg
Fosfor – 44/30 mg
Potas – 340/230 mg
Sód – 1/1 mg
Cynk – 0.32/0.23 mg
A co na deser?
Przepis Muffinki dyniowe z orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i mąką kasztanową
Składniki:
(ok 8 muffinek)
suche:
– 1 szklanka mąki kasztanowej
– 1 bardzo płaska łyżeczka sody
– ok 1/3-1/2 szklanki erytrytolu (lub innego słodzika naturalnego)
– garstka żurawiny (przy zakupie zwróć uwagę, aby nie miała dodatku cukru i siarczków)
– 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (można znaleźć w sklepach przyprawę bez dodatku cukru)
-kilkanaście sztuk orzechów włoskich (namoczonych w gorącej wodzie przez ok. 15 minut, aby pozbyć się kwasu fitynowego, będącego substancją antyodżywczą)
mokre:
– 1 szklanka puree z pieczonej dyni (ok. 30-40 minut w temperaturze 200°C)
– 2 jajka
– 2 spore łyżki oleju kokosowego virgin
– 1 łyżka octu jabłkowego (najlepiej szukać z mętnym osadem na dnie butelki-wysoka jakość)
Sposób przygotowania:
Zarówno suche jak i mokre składniki połącz najpierw dokładnie w oddzielnych misach, a następnie suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj szybko i niedbale – do połączenia składników.
Przelej do natłuszczonych foremek i wypiekaj ok 25-30 minut w 180 stopniach.
Ciesz się smakiem jesieni!
dietetyk: Aleksandra Kowalska
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference