Magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia …
Okres Świąteczny to czas, w którym oprócz wyboru prezentów dla najbliższych, ubierania choinki i spędzania czasu w gronie rodzinnym, planujemy potrawy, które znajdują się na stole wigilijnym.
Odwieczna tradycja…
Zgodnie z tradycją przygotowuje się dwanaście rozmaitych potraw, które kuszą aromatem i smakiem wszystkich uczestników wieczerzy.
Czy alergicy mogą cieszyć się świętami?
Kuchnia polska charakteryzuje się dość dużą ilością tłuszczu w potrawach, ale również mąki pszennej, mleka, masła, jajek- czyli składników, które są często źródłem nietolerancji pokarmowych u wielu osób.
Warto zaskoczyć swoich gości i dostosować do nich przygotowywane potrawy. Zjawisko nietolerancji pokarmowych staje się coraz częstsze przez co osoby te będąc przy stole wigilijnym odmawiają sobie posiłków i czują się dzięki temu odizolowani od reszty, co jest niezwykle niekomfortowe.
Zdrowe zamienniki produktów- czyli Święta dla każdego
Warto stosować pewne zamienniki produktów, które mogą być potencjalnymi alergenami dla Waszych gości. Poniżej znajdziesz tabelę, w której łatwo dostrzec i zapamiętać co można zastąpić w przepisie kulinarnym, a jednocześnie zachować zbliżony smak ulubionych smakołyków:
Produkt powodujący nietolerancję | Zamienniki |
Mąka pszenna, jęczmienna,
żytnia -> |
Ryżowa, kukurydziana, z komosy ryżowej, z kasztanów jaglanych, amarantusa, owsiana, kokosowa, jaglana, gryczana, z tapioki, ziemniaczana
|
Miód -> |
Syrop klonowy, z agawy, daktylowy
|
Jajko -> | Do połączenia składników: siemię lniane, dla puszystości: aquafaba- woda po ugotowaniu nasion roślin strączkowych lub zalewa z puszki |
Mleko -> |
Napój owsiany, migdałowy, ryżowy, kokosowy, sojowy
|
Drożdże -> | Odrobina sody i woda gazowana
|
Orzechy -> | Siemię lniane, płatki kokosa, pestki dyni, słonecznika, nasiona ostropestu plamistego |
Plusem takiej różnorodności zamienników jest możliwość wykorzystania jednego przepisu w różny sposób, np. za każdym razem używając innego rodzaju mąki.
Istnieje wiele przepisów wigilijnych dla alergików, oto kilka z nich:
Czysta zupa z grzybów leśnych z makaronem bezglutenowym bezjajecznym
Składniki:
- 2 litry wody bulionu
- 50g suszonych leśnych grzybów
- mała pietruszka
- cebula
- marchewka
- makaron bezglutenowy łazanki (kukurydziany, z cieciorki lub inny)
Wykonanie:
- do bulionu wrzuć grzyby, aby napęczniały bulionem
- zagotuj
- do gotującej zupy wrzuć marchew i pietruszkę
- gdy zupa osiągnie pożądany smak, wyciągnij grzyby, marchew i pietruszkę (grzyby możesz wykorzystać do farszu na pierogi, znajdującego się poniżej)
- podawaj z ugotowanym makaronem bezglutenowym
Bezglutenowe wigilijne pierogi
Składniki:
- 150g mąki owsianej bezglutenowej
- 80g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 2 łyżki oleju rzepakowego virgin
- 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
- 200-250ml bardzo ciepłej wody
Dodatkowo:
- więcej mąki ziemniaczanej lub z tapioki do podsypywania ciasta podczas wyrabiania
- 1-2 łyżeczki soli do gotowania pierogów
- Farsz (0,5kilo kiszonej kapusty, 2 średnie cebule, 200g suszonych grzybów, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, olej so smażenia)
Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto połącz i dolewaj stopniowo po trochu wody, aż uzyskać pożądaną konsystencję,
- rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie tak, aby było cienkie, wykrawaj ulubiony kształt pierogów (tradycyjne koła lub inne)
- na środku wykrojonego kształtu ułóż łyżkę farszu i zamknij pieróg zlepiając ze sobą końce ciasta w dowolny sposób
- wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę
- gotuj ok. 1 minutę od momentu aż wypłyną na wierzch wody
- odcedź i przelej chłodną wodą, aby uniknąć zlepiania się pierogów
- podawaj z podsmażoną cebulką
- Piernik bez: cukru, jajek, glutenu, kakao i laktozy- a nadal pyszny i korzenny 😊
Składniki:
- 150 g mąki bezglutenowej, przesianej (50 g ryżowej, 25 g kokosowej, 25 g migdałowej, 25 g ziemniaczanej, 25 g kukurydzianej),
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- domowa przyprawa do piernika (1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 płaska łyżeczka karobu),
- 150 g erytrolu,
- 1 łyżka siemienia lnianego zaparzonego we wrzątku (kisiel z siemienia),
- 1/2 szklanki napoju roślinnego,
- 50 g masła bez laktozy w wersji wegańskiej może być taka sama ilość oleju kokosowego),
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- 60 g suszonych śliwek i żurawiny (bez dodatku cukru, namoczonych w wodzie i pokrojonych na kawałki)
- lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy, 100 g „cukru” pudru z erytrolu (kruszony erytrol lub ksylitol).
Wykonanie:
- Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą, przyprawami i karobem.
- Erytrol podgrzej w garnuszku z masłem do rozpuszczenia.
- W sypkiej mieszance zrób wgłębienie i wlej ciepły płyn. Wlej kisiel z siemienia, wlej napój roślinny i dokładnie utrzyj mikserem. Na koniec wymieszaj ze skórką i suszonymi owocami.
- Przełóż do keksówki natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.
- Składniki na lukier wymieszaj dobrze łyżką i polej nim ciepłe ciasto.
Autor: Aleksandra Kowalska
Cały zespół Centrum Medycyny Ekologicznej życzy Państwu zdrowych, spokojnych i SMACZNYCH Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku!